همیشه وقتی شما با یک ماشین سر وکار دارید.بحث استعلاک و نگهداری از آن نیز مطرح میگردد.در این مسیر انتخاب ملزومات مورد نیاز ماشین شما در بهترین حالت و کیفیت از مهم ترین نکات جهت کارایی ماشین آلات شما با بالاترین راندمان ممکن است.روغن موتور دیزل ژنراتور نیز از جمله مهم ترین اقلام مصرفی برای دارنگان موتورهای مولد برق میباشد.مهمترین وظایفی که روغن موتور برعهده دارد اول کمک به روان کاری قطعات دیزل ژنراتور و جلوگیری از آسیب های ناشی از ساییدگی درآن میباشد.دومین وظیفه ی مهم روغن در دیزل ژنراتور کمک به کاهش دمای ایجاد شده در موتور میباشد که اینکار را از طریق انتقال حرارت توسط روغن به oil cooler انجام میدهد.
اما در خرید روغن مورد نیاز برای موتور دیزل ژنراتور خود باید به چند نکته توجه داشت.در ابتدا هم خوانی روغن جدید با روغن موجود در موتور و از همه مهم تر هم خوانی روغن با موتور شما از نظر شاخصی به نام API میباشد.این شاخص مخفف America Petroleum Institute، میباشد.این شاخص برای تمام روغن موتورهای بنزینی و گازوئیلی وجود دارد.که در موتورهای دیزلی دارای 4 سطح کیفی میباشد.
میزان ویسکوزیته ی روغن در دماهای گوناگون و سپس انتخاب روغن مناسب با شرایط آب و هوایی ای که موتور شما در آن قرار دارد.نکته ی بعدی سنتتیک بودن یا طبیعی بودن روغن میباشد که به معنای این است که روغن دیزل ژنراتور شما حاصل تقطیرو تصفیه ی نفت میباشد و یا در پالایشگاه ها به صورت شیمیایی و سنتتیک ساخته شده است و یا این که در حالت سوم نیمه مصنوعی است.معمولا روغن مناسب برای اکثر دیزل ژنراتور ها در کشور ما روغنی با شاخص ویسکوزیته ی 15W40 میباشد.اما این اعداد و حروف به چه معنا هستند؟عدد اول عملکرد ویسکوزیته ی مطلوب در سرما را نشان میدهد.حرف W نشان دهنده ی ویسکوزیته یا غلظت است.عدد دوم هم عملکرد مطلوب روغن در حداکثر دما یا تابستان را نشان میدهد.یعنی روغنی که بر روی آن 15W40 درج شده است،حداقل در دمای 15- و حداکثر در دمای 40+ ویسکوزیته ی مطلوب برای موتور را حفظ میکند.برای کسب اطلاعات بیشار درباره ی روغن های باکیفیت میتوانید به مقاله ی ویژگی های مطلوب مایعات دیزل ژنراتورمراجعه کنید. همچنین به لحاظ غلظت روغن مناسب شما برای شرایط محیطی محل فعالیت خود میتوانید به جدول زیر هم استناد کنید.
در هر صورت شما در ابتدا باید به توصیه های موجود در user manual موتور خود توجه کنید و از روغن پیشنهادی خود سازنده ی دیزل ژنراتور استفاده کنید.
از طرف دیگر روغن دیزل ژنراتور افزودنی های متفاوتی دارد که هرکدام میتواند باعث بهتر شدن یکی از ویژگی های روغن موتور شما شود.اما در انتخاب و خرید این افزودنی ها هم باید نسبت به مدل موتور خود و برند این افزودنی ها دقت لازم را به عمل آورید.این افزودنی ها شامل موارد زیر هستند:
معمولا توصیه میشود تعویض روغن رو با موتور سرد انجام دهید.اما در صورت رعایت نکات ایمنی و حضور افراد حرفه ای در محل با روشن کردن و گرم شدن موتور نه تنها روغن به صورت کامل تخلیه میشود.بلکه رسوبات موجود در محفظه و لوله های روغن نیز کاملا تخلیه میشود.اما برای تخلیه ی روغن پس از گرم شدن موتور حتما باید از دستکش و لباس کارضخیم و ایمن استفاده کنید تا خطر سوختگی شما را تهدید نکند.میتوانید تخلیه روغن را با موتور روشن انجام دهید و یا میتوانید موتور را خاموش کرده و قطب مثبت باطری را جدا کرده، سپس اقدام به باز کردن پیچ تخلیه ی کارتل روغن نمایید.
نکته: عمده ی دیزل ژنراتورهای 15 الی 350 کیلو وات پیچ ها و مهره های تخلیه ی 16 اینچی استفاده میکنند.همچنین از 8 تا 30 لیتر هم روغن برای تعویض روغن آن ها استفاده میشود.
پس از تخلیه کامل روغن،پیچ کارتل روغن را از لحاظ سلامت کاملا بررسی کنید.اگر موردی وجود نداشت پیچ را آب بندی کرده و سپس ببندید.ترجیحا با هر بار تعویض روغن موتور فیلتر روغن دیزل ژنراتور را نیز تعویض کنید.این کار را باید به وسیله ی یک آچار تسمه ای انجام دهید.بعد از باز کردن فیلتر قدیمی،محل اتصال را با یک پارچه تمیز کنید. سپس فیلتر جدید را درجای خود قرار داده و محکم کنید.سپس روغن جدید را داخل مخرن ریخته و سطح روغن را چک کنید.اگر کمتر از نقطعه مطلوب بود.مقداری روغن به آن بیافزایید.موتور را بعد از مدت کوتاهی راه اندازی کنید و مجددا سطح روغن درون باک را چک کنید.سطح مایع خنک کننده را هم همزمان چک کنید.به این مورد توجه داشته باشید که کم شدن ناگهانی و چشمگیر روغن در ساعات اولیه ی کاری دیزل ژنراتور امری طبیعی است.اما سطح روغن باید روزانه چک شود تا در صورت کمبود روغن موتور،باک روغن مجدد پر شود.
به این نکته توجه داشته باشید که، تعویض فیلتر روغن معمولا باید هر 150 الی 200 ساعت انجام شود.یا اگر دیزل ژنراتور اضطراری دارید که چندان پرکار نیست شما نباید بیش از ماه 20 از آخرین تعویض روغن موتور خود فاصله ایجاد کنید.با تمام این تفاسیربرخی از موتورها تغییرات زودهنگامی را دارا هستند و زمان تعویض روغن در آن ها متفاوت است.ترجیحا برای تشخیص نوع و زمان تعویض روغن به دفترچه ی user manual سازنده ی خود موتور مراجعه کنید.
در صورت شنیدن هرگونه صدای نامتعارف مانند جیرجیر و تق تق از موتور،سریعا سطح روغن آن را چک کرده و روغن موتور را تعویض کنید.مجموعه ی پاوریار با دراختیار گذاشتن بهترین روغن های موتور با انواع مشخصات،دارندگان موتور را در نگهداری و سرویس هرچه بهتر دیزل ژنراتور خود یاری میکند.
موتور یکی از اصلی ترین قسمت های دیزل ژنراتور است که با مصرف سوخت دیزلی و یا گاز، برق مورد نیاز را تأمین می کند. ساخت ژنراتور های گازسوز با توجه تولید دمای بیشتر دارای آلیاژی مخصوص می باشند و همچنین ابعاد بزرگ تری نسبت به موتور دیزلی در رنج توانی یکسان دارند. ژنراتور گازسوز قیمتی حدود 2.5 برابر بیشتر از ژنراتور دیزلی دارد . همچنین لوازم یدکی ژنراتور گازسوز کم یاب می باشد و هزینه های نگهداری بالایی دارند ولی در دراز مدت هزینه سوخت به صرفه تری خواهند داشت.
آلترناتور در واقع منبع تولید الکتریسیته است که به آن دینام نیز گفته می شود. در آلترناتور یک قطعه بسیار مهم به نام AVR وجود دارد که این قطعه وظیفه تولید سطوح ولتاژ مورد نظر را دارد و با استفاده از یک پتانسیومتر که بر روی آن قرار داده شده است می توان مقدار آن را تنظیم نمود. مدل های قدیمی ژنراتور دارای شفت بودند که نیاز به ساخت صفحه واسط داشتند ولی در حال حاضر با استفاده از صفحه فلایویل که خود کمپانی سازنده برای آن می سازد دیگر نیاز تغییراتی از سمت پکیجر نمی باشد.
برد کنترلر Diesel Generator وظیفه مدیریت و نمایش خطاها در دیزل ژنراتور را دارد. از طریق برد کنترلر می توان برنامه های زمانبندی شده و هوشمند به دستگاه داد و همچنین زمان های راه اندازی دستگاه و خاموش شدن را می توان تنظیم نمود. برد کنترلر با ارتباط مؤثری که دارد از طریق سیستم CAN با ECU موتور ارتباط میگیرد که علاوه بر نمایش پارامتر های مهم امکان برنامه ریزی را نیز فراهم می سازد. کنترلر های در انواع مختلف ساده، اتوماتیک، پارالل ساخته می شوند. از برند های معروف این صنعت می توان به دیپسی و کمپ و دیتاکام اشاره کرد. سرویس نگهداری و عیب یابی دیزل ژنراتور، برد کنترلر ها بسیار کمک می کنند و کار با آن ها نیازمند دانش تخصصی می باشد.
باتری موجب می شود Diesel Generator برای استارت همیشه آماده و برق استارت را تأمین کند. دیزل ژنراتور زمانی که روشن است از طریق دینام باتری را شارژ می کند ولی اگر مدت زمان زیادی دستگاه خاموش باشد و دینام باتری را شارژ نکند در این صورت با استفاده از شارژر که درون تابلو برق دیزل ژنراتور قرار میگیرد باتری را شارژ می شود تا همیشه دستگاه آماده به کار باشد. در صورتی که شارژر استفاده نشده باشد باید دستگاه هر مدت یکبار روشن شود تا باتری دستگاه به اصطلاح نخوابد. با توجه به توان دیزل ژنراتور باتری استفاده شده می تواند یک یا دو عدد باشد. میزان سلامت باتری باید به صورت مرتب بررسی شود تا دچار اختلال در شروع به کار دستگاه نباشید.
مشاوره و برآورد توان دیزل ژنراتور (اعزام کارشناس) قبل از خرید و ارائه خدمات پس از فروش
اگزوز که کار آن خروج دود حاصل از سوختن است می بایست توانایی تحمل دماهای بالای حاصل از عملکرد موتور را داشته باشد. اگر موتور دارای اگزوز نباشد موجب داغ کردن و خفه شدن موتور می شود. اگزوز توسط شرکت پایور دیزل آسیا طراحی و ساخته می شود. این اگزوز ها دو جداره بوده و با شکست صدای خروجی حاصل از احتراق، تا حد زیادی باعث دمپ شدن صدا می شود. مسیر خروجی اگزوز کاملاً عایق کاری می شود تا دمای حاصل از آن به داخل اتاق و یا کانوپی سایلنت برگشت نکند. اگزوز دیزل ژنراتور دارای ابعاد مختلفی متناسب با توان دیزل ژنراتور می باشد.
سیستم خنک کاری در Diesel Generator به صورت هوا خنک می باشد به این صورت که هوا از سمت ژنراتور مکیده و از سمت رادیاتور خارج می شود. از درون پره های رادیاتور شبکه آب جاری است که با عبور هوا خنک شده و وارد سیستم خنک کننده دستگاه می شود. نقطه ای که آب خنک می شود دقیقا همان رادیاتور می باشد. با قرار گرفتن مقابل رادیاتور متوجه هوای گرم خروجی از آن می شوید که این همان دمای موتور می باشد که در حال خروج از قسمت رادیاتور است. رادیاتور به همراه موتور وارد کشور می شود و رادیاتور هر موتور فاریک می باشد.
استعلام قیمت، ثبت سفارش و درخواست مشاوره خود را برایمان ارسال کنید
در کمترین زمان با شما تماس خواهیم گرفت.