نازل انژکنور یکی از مهم ترین قطعات سیستم سوخت رسانی دیزل ژنراتور میباشد.وظیفه ی این قطعه اتمیزه کردن یا پودری کردن سوخت دیزل ژنراتور برای پاشش به داخل محفظه ی احتراق میباشد.این عمل بخصوص در موتورهای دیزلی باعث ترکیب شدن بهتر هوا و سوخت میشود و عملکرد احتراق بهتر انجام میشود.این قطعه بسیار حساس و حیاتی میباشد و درصورت خرابی یا ایجاد گرفتگی و اشکال در آن میتواند مجموعه ای از اشکالات را در موتور دیزل ژنراتورشما ایجاد کند.از افزایش مصرف سوخت،کاهش توان تا فرسودگی شدید مکانیکی و غیره میتواند تعدادی از این نقص ها باشد.در این مقاله ما به بررسی ساختار و عملکرد و نحوه ی نگهداری صحیح این قطعه میپردازیم.
یک سوزن انژکتور از دو بخش تشکیل شده است.بخش نگهدارنده که شامل فتر سوپاپ،سیت فنر سوپاپ،میله ی فشار و چند بخش جزئی دیگر میشود.بخش بعدی نازل انژکتور میباشد که شامل دو بخش بدنه و سوپاپ سوزنی میباشد.سوخت دیزل از پمپ تزریق وارد بدنه انژکتور مکانیکی شده و شروع به ایجاد فشار می کند. هنگامی که فشار به اندازه کافی بالا رفت ( حدود 4000 (psi،یک شیر برگشتی در انژکتور از روی نشیمن آن برداشته میشود و سوخت پاشیده میشود. هر گونه سوخت اضافی که پس از باز شدن شیر باقی می ماند، از طریق بدنه انژکتور به بیرون باز می گردد و سپس به پمپ تزریق سوخت برمی گردد.در حقیقت لین فشار است که سبب باز شدن دریچه های انژکتور برای تزریق سوخت میشود.
برای بازرسی انژکتورهای سوخت خود میتوانید به این صورت عمل کنید : ابتدا دیزل ژنراتور خود را درحالت آرام قرار دهید و سپس لوله های فشار قوی سوخت هر سیلندر را شل کنید.شیر پاشش سوخت را ببندید و سپس رنگ دود خروجی را مشاهده کنید.هنگامی که انژکتور سوخت معیوب پاشش سوخت را متوقف میکند،عملکرد لوله های پرفشار سوخت تا حد زیادی بهبود می یابد.اگر پاشش سوخت انژکتور سالم متوقف شود رنگ دود موتور چندان تغییری نمیکند. همچنین سرعت به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.به جای انژکتور آسیب دیده باید سریعا یک انژکتور سالم جایگزین کرد.برای تهیه ی قطعات دیزل ژنراتور اصل حتما با ارائه ی کد قطعه (پارت نامبر) و مدل موتور خود میتوانید از کارشناسان پاوریار کمک بگیرید.
فشاری که منجر به باز شدن نازل انژکتور دیزل ژنراتور و تزریق سوخت میشود،توسط فنری که مه بالای میله ی انژکتور قرار دارد تنظیم میشود.درحین استفاده اپراتور باید فشار تزریق سوخت را به طور دائم بررسی کند.لین فشار باید براساس نیاز بررسی شود و بالا و پایین شدن مداوم آن بر عملکرد موتور دیزل ژنراتور تاثیر منفی میگذارد.به منظور اطمینان از تمیزی سوخت شما باید هسته ی فیلتر روغنی که در ورودی انژکتور وجود دارد را بررسی کنید.همچنین فصله ی بین وردی سوخت و مفصل ورودی بین 0.025 الی 0.055 میلی متر میباشد.اگر سوخت شما آلوده است و یا مدت زمان زیادی داخل باک باقی مانده استد بمنظور جلوگیری از آسیب به انژکتور دیزل ژنراتور حتما باید آن را تعویض کنید.
شما باید در ابتدا مهره ی تنظیم فشار را باز کنید.سپس با یک آچار انژکتور را گرفته و مهره ی آن را باز کنید.سپس قسمت های مختلف را با آچار باز کنید.درنهایت تمام قطعات را داخل یک ظرف مملو از بنزین یا گازوئیل( میتوانید از تینر یا استون هم استفاده کنید ) قرار دهید. سپس با استفاده از یک برس مسی، به آرامی مشغول تمیز کردن و حدف رسوبات کربن از روی قطعات شوید.اگر دریچه ی سوزنی سوخت شما مسدود شد.از بخش انتهایی دریچه یک سیم را که به وسیله ی پارچه ای نرم پوشانده شده است، را داخل دریچه فرو کرده،به آرامی بچرخانید و سپس با قدرت بیرون بکشید.اما اگر سطح مخروطی سوپاپ سوزنی انژکتور کثیف بود.میتوانید از یک مته ی کوچک یا سیم فولادی برای لایروبی و تمیز کردن مسیر پاشش سوخت استفاده کنید.در انتها نیز قطعات انژکتور را به همان ترتیب که باز کردید درجای خود محکم ببندید.پیشمهاد میشود که این نوع نظافت فقط توسط تعمیر کاران حرفه ای انجام شود.عمدتا برای تمیز کردن انژکتورها از محلول های خاصی که داخل مخزن سوخت ریخته میشود استفاده میگردد.
برای تشخیص بهتر و بیشتر عیب های انژکتور دیزل ژنراتور میتوانید آن ها را روی میز آزمایش مخصوص مورد تست قرار دهید.درصورت بروز عیب های زیردر این قطعه باید به سرعت این عیوب ( عمدتا از طریق نظافت ) مرتفع گردد:
شما میتوانید برای تشخیص عیوب احتمالی ناشی از خرابی انژکتور به مقاله ی ایرادات دیزل ژنراتور و علل احتمالی آن از همین سایت مراجعه کنید.دارندگان موتورهای دیزل ژنراتور باید دقت داشته باشند که بازرسی و بررسی دقیق علل عیوب موتور خود را حتما باید به افراد ماهر در این ضمینه سپرده و برای خرید قطعات اصلی و با کیفیت نیز دقت لازم را به عمل بیاورند.
موتور یکی از اصلی ترین قسمت های دیزل ژنراتور است که با مصرف سوخت دیزلی و یا گاز، برق مورد نیاز را تأمین می کند. ساخت ژنراتور های گازسوز با توجه تولید دمای بیشتر دارای آلیاژی مخصوص می باشند و همچنین ابعاد بزرگ تری نسبت به موتور دیزلی در رنج توانی یکسان دارند. ژنراتور گازسوز قیمتی حدود 2.5 برابر بیشتر از ژنراتور دیزلی دارد . همچنین لوازم یدکی ژنراتور گازسوز کم یاب می باشد و هزینه های نگهداری بالایی دارند ولی در دراز مدت هزینه سوخت به صرفه تری خواهند داشت.
آلترناتور در واقع منبع تولید الکتریسیته است که به آن دینام نیز گفته می شود. در آلترناتور یک قطعه بسیار مهم به نام AVR وجود دارد که این قطعه وظیفه تولید سطوح ولتاژ مورد نظر را دارد و با استفاده از یک پتانسیومتر که بر روی آن قرار داده شده است می توان مقدار آن را تنظیم نمود. مدل های قدیمی ژنراتور دارای شفت بودند که نیاز به ساخت صفحه واسط داشتند ولی در حال حاضر با استفاده از صفحه فلایویل که خود کمپانی سازنده برای آن می سازد دیگر نیاز تغییراتی از سمت پکیجر نمی باشد.
برد کنترلر Diesel Generator وظیفه مدیریت و نمایش خطاها در دیزل ژنراتور را دارد. از طریق برد کنترلر می توان برنامه های زمانبندی شده و هوشمند به دستگاه داد و همچنین زمان های راه اندازی دستگاه و خاموش شدن را می توان تنظیم نمود. برد کنترلر با ارتباط مؤثری که دارد از طریق سیستم CAN با ECU موتور ارتباط میگیرد که علاوه بر نمایش پارامتر های مهم امکان برنامه ریزی را نیز فراهم می سازد. کنترلر های در انواع مختلف ساده، اتوماتیک، پارالل ساخته می شوند. از برند های معروف این صنعت می توان به دیپسی و کمپ و دیتاکام اشاره کرد. سرویس نگهداری و عیب یابی دیزل ژنراتور، برد کنترلر ها بسیار کمک می کنند و کار با آن ها نیازمند دانش تخصصی می باشد.
باتری موجب می شود Diesel Generator برای استارت همیشه آماده و برق استارت را تأمین کند. دیزل ژنراتور زمانی که روشن است از طریق دینام باتری را شارژ می کند ولی اگر مدت زمان زیادی دستگاه خاموش باشد و دینام باتری را شارژ نکند در این صورت با استفاده از شارژر که درون تابلو برق دیزل ژنراتور قرار میگیرد باتری را شارژ می شود تا همیشه دستگاه آماده به کار باشد. در صورتی که شارژر استفاده نشده باشد باید دستگاه هر مدت یکبار روشن شود تا باتری دستگاه به اصطلاح نخوابد. با توجه به توان دیزل ژنراتور باتری استفاده شده می تواند یک یا دو عدد باشد. میزان سلامت باتری باید به صورت مرتب بررسی شود تا دچار اختلال در شروع به کار دستگاه نباشید.
مشاوره و برآورد توان دیزل ژنراتور (اعزام کارشناس) قبل از خرید و ارائه خدمات پس از فروش
اگزوز که کار آن خروج دود حاصل از سوختن است می بایست توانایی تحمل دماهای بالای حاصل از عملکرد موتور را داشته باشد. اگر موتور دارای اگزوز نباشد موجب داغ کردن و خفه شدن موتور می شود. اگزوز توسط شرکت پایور دیزل آسیا طراحی و ساخته می شود. این اگزوز ها دو جداره بوده و با شکست صدای خروجی حاصل از احتراق، تا حد زیادی باعث دمپ شدن صدا می شود. مسیر خروجی اگزوز کاملاً عایق کاری می شود تا دمای حاصل از آن به داخل اتاق و یا کانوپی سایلنت برگشت نکند. اگزوز دیزل ژنراتور دارای ابعاد مختلفی متناسب با توان دیزل ژنراتور می باشد.
سیستم خنک کاری در Diesel Generator به صورت هوا خنک می باشد به این صورت که هوا از سمت ژنراتور مکیده و از سمت رادیاتور خارج می شود. از درون پره های رادیاتور شبکه آب جاری است که با عبور هوا خنک شده و وارد سیستم خنک کننده دستگاه می شود. نقطه ای که آب خنک می شود دقیقا همان رادیاتور می باشد. با قرار گرفتن مقابل رادیاتور متوجه هوای گرم خروجی از آن می شوید که این همان دمای موتور می باشد که در حال خروج از قسمت رادیاتور است. رادیاتور به همراه موتور وارد کشور می شود و رادیاتور هر موتور فاریک می باشد.
استعلام قیمت، ثبت سفارش و درخواست مشاوره خود را برایمان ارسال کنید
در کمترین زمان با شما تماس خواهیم گرفت.