این یک واقعیت مسلم است که موتورهای دیزلی سریع تر و بیشتر از انواع بنزینی آلوده میشوند.این بدان معناست که موتورهای دیزلی احتیاج به مراقبت و پایش بیشتری دارند.فیلتر جداکننده ی آب و سوخت یکی از این ابزار مراقبتی و پاک کننده در موتورهای دیزلی است.خوشبختانه تخلیه ی این قطعه و عمده نگهداری های دیگر موتور دیزل ژنراتور به عهده و تحت نظر خود دارنده ی موتور میباشد.که این کار باعث زدودن بهتر آلودگی ها و کاهش بیشتر هزینه های سرویس و نگهداری موتور میگردد.
به عبارت ساده،جدا کننده ی آب از سوخت یک دستگاه فیلتر کوچک است. که برای حفظ موتورها در برابر آلودگی هایی که به صورت ناخالصی درون سوخت دیزلی وجود دارد استفاده میشود.ناگفته نماند که این فیلتراسیون با رساندن سوخت پاکیزه تر و خالص تر به موتور در افزایش راندمان کاری دیزل ژنراتور تاثیر بسزایی دارد.از طرفی هم با جلوگیری از مسدود شدن شریان های سوختی موتور از آسیب به سایر بخش ها جلوگیری میکنند.این فیلترها ساختار نسبتا ساده ای دارند.اکثر فیلترهای آبگیر از آلمینیوم ساخته شده اند. که در آن ها از یک سطح دافع برای جداسازی آب و آلاینده ها استفاده میشود.درون فیلتر آبگیر دیزل ژنراتور آب معمولا در ته یک کاسه در انتهای فیلتر ته نشین میشود و سوخت باقی مانده به ژنراتور میرود.
آلودگی های زیستی یا میکروبی سوخت دیزل ژنراتورها مشکل عمده ی دارندگان این موتورها میباشد.سوخت های دیزل امروزی توانایی نگهداری آب بالایی در خود دارند و این آب میتواند از طریق محیط نیز به راحتی وارد موتور شما شود و ناخواسته باعث رشد باکتری ها و قارچ ها درون سوخت یا مخزن سوخت دیزل ژنراتور شما میشود.برای جلوگیری از رشد این میکروب ها شما میتوانید از سیستم های تصفیه ای برای جداسازی این آب ناخواسته استفاده کنید.مانند فیلتر جداکننده ی آب از سوخت دیزل ژنراتور،درصورت عدم استفاده از این فیلترها،هزینه های جانبی رفع آلودگی ها از سوخت و یا بعد از استفاده از سوخت آلوده میتواند بسیار گزاف باشد و یا وقت زیادی از شما هدر دهد.علاوه برتمام این آلودگی ها ذرات معلق حاصل از زنگ زدگی که در باک شما یا تانکر حمل یا ذخیره ی سوخت شما ممکن است وجود داشته باشد احتمالا به همراه آلودگی های بیولوژیکی باعث خوردگی نازل های انژکتور،پمپ گازوئیل ویا سایر اجزای انتقال سوخت بشود.
در دیزل ژنراتورها معمولا از دو نوع فیلتر برای پاکسازی کامل سوخت استفاده میکنند.فیلتر آبگیر درکنار فیلتر گازوئیل OEM ، فیلتر آبگیر آب و ذرات اضافی را قبل از رسیدن به فیلتر اصلی گازوئیل جمع آوری میکند.برای اینکار فیلتر آبگیر از وزن بیشتر مولکول های آب برای جداسازی آن از گازوئیل که وزن کمتری دارد استفاده میکند.بدین صورت که با جریان یافتن سوخت در موتور دیزل شما،قبل از رسیدن سوخت به موتور، ازاولین صافی فیلتر آبگیر عبور میکند.در این مرحله هرچیزی که چگالی بیشتری از سوخت دارد به درون کاسه ی انتهایی فیلتر سقوط میکند.معمولا این ناخالصی های اولیه شامل ذرات و مقداری آب میشود.در مرحله ی بعدی سوخت به سمت یک فیلتر دیگر در سیستم جداکننده ی سوخت میرود. در این عنصر صافی یک سطح دافع وجود دارد که باعث دفع مولکول های آب و عبور سوخت خالص و تمیز میشود.
در برخی از فیلترهای جداکننده ی سوخت و آب،عنصری که برای این جداسازی استفاده میشود، یا یک محیط آبگریز است یا یک محیط آبدوست،استفاده از هردوی این عناصردر اینگونه فیلترها مرسوم است.
دربرخی از فیلترهای آبگیر که یک کاسه ی شیشه ای وجود دارد که ذرات آلودگی و آب در آن جمع میشوند.در قسمت تحتانی این فیلترها یک پیچ تخلیه وجود دارد که، با باز کردن آن شما میتوانید فیلتر را تمیز کنید.در برخی دیگر از فیلترها که پیاله ی شیشه ای ندارند. یا بازدید از قسمت تجمیع آب آن ها به آسانی امکان پذیر نیست.از یک سنسور الکتریکی برای نشان دادن موجود بودن آب در پیاله فیلتر و سیستم سوخت استفاده میشود.این سنسور دارای یک المنت حساس به آب است که درصورت موجود بودن آب در پیاله ی فیلتر،تحریک شده و لامپ یا بوق هشدار را روشن میکند تا به اپراتوراطلاع دهد که آب موجود در پیاله ی فیلتر باید تخلیه گردد.دارندگان موتورهای دیزلی معمولا با هر دوبار تعویض فیلتر روغن یکبار باید فیلتر سوخت و فیلتر آبگیر سوخت دیزل ژنراتور را تعویض کنند.باز هم باید ذکر کنیم که بهترین مرجع برای متوجه شدن زمان تعویض فیلترها دفترچه User Manual موتور دیزل ژنراتور شماست.(برای اطلاع از زمان تعویض روغن و فیلتر آبگیر سوخت به مقاله ی آموزش نحوه ی سرویس و نگهداری دیزل ژنراتور مراجعه کنید.)
مراحل تعویض این فیلتر نیز تفاوت چندانی با فیلتر سوخت ندارد، با این تفاوت که انواع سنسوردار این فیلتر حتما باید توسط افراد متخصص تعویض گردد و درهنگام تعویض باید از ایجاد حباب داخل مجاری سوختی جلوگیری به عمل آید و واشر نیز تعویض گردد و پس از بستن فیلتر جدید در جای خود حتما هواگیری انجام شود.
قطعا باتوجه به وظایف و عملکرد این فیلتر در موتور شما متوجه اهمیت بسیار بالای آن شدید.همچنین دریافتید فقدان آن یا خرید فیلتر آبگیر تقلبی بجای اصل میتواند چه خسارات جبران ناپذیری به قطعات حیاتی موتور شما مانند انژکتورها و یا پمپ سوخت وارد کند.بنابراین همیشه با خرید قطعات دیزل ژنراتور اصلی به سلامت و امنیت موتور و محیط کاری خود اهمیت دهید.
موتور یکی از اصلی ترین قسمت های دیزل ژنراتور است که با مصرف سوخت دیزلی و یا گاز، برق مورد نیاز را تأمین می کند. ساخت ژنراتور های گازسوز با توجه تولید دمای بیشتر دارای آلیاژی مخصوص می باشند و همچنین ابعاد بزرگ تری نسبت به موتور دیزلی در رنج توانی یکسان دارند. ژنراتور گازسوز قیمتی حدود 2.5 برابر بیشتر از ژنراتور دیزلی دارد . همچنین لوازم یدکی ژنراتور گازسوز کم یاب می باشد و هزینه های نگهداری بالایی دارند ولی در دراز مدت هزینه سوخت به صرفه تری خواهند داشت.
آلترناتور در واقع منبع تولید الکتریسیته است که به آن دینام نیز گفته می شود. در آلترناتور یک قطعه بسیار مهم به نام AVR وجود دارد که این قطعه وظیفه تولید سطوح ولتاژ مورد نظر را دارد و با استفاده از یک پتانسیومتر که بر روی آن قرار داده شده است می توان مقدار آن را تنظیم نمود. مدل های قدیمی ژنراتور دارای شفت بودند که نیاز به ساخت صفحه واسط داشتند ولی در حال حاضر با استفاده از صفحه فلایویل که خود کمپانی سازنده برای آن می سازد دیگر نیاز تغییراتی از سمت پکیجر نمی باشد.
برد کنترلر Diesel Generator وظیفه مدیریت و نمایش خطاها در دیزل ژنراتور را دارد. از طریق برد کنترلر می توان برنامه های زمانبندی شده و هوشمند به دستگاه داد و همچنین زمان های راه اندازی دستگاه و خاموش شدن را می توان تنظیم نمود. برد کنترلر با ارتباط مؤثری که دارد از طریق سیستم CAN با ECU موتور ارتباط میگیرد که علاوه بر نمایش پارامتر های مهم امکان برنامه ریزی را نیز فراهم می سازد. کنترلر های در انواع مختلف ساده، اتوماتیک، پارالل ساخته می شوند. از برند های معروف این صنعت می توان به دیپسی و کمپ و دیتاکام اشاره کرد. سرویس نگهداری و عیب یابی دیزل ژنراتور، برد کنترلر ها بسیار کمک می کنند و کار با آن ها نیازمند دانش تخصصی می باشد.
باتری موجب می شود Diesel Generator برای استارت همیشه آماده و برق استارت را تأمین کند. دیزل ژنراتور زمانی که روشن است از طریق دینام باتری را شارژ می کند ولی اگر مدت زمان زیادی دستگاه خاموش باشد و دینام باتری را شارژ نکند در این صورت با استفاده از شارژر که درون تابلو برق دیزل ژنراتور قرار میگیرد باتری را شارژ می شود تا همیشه دستگاه آماده به کار باشد. در صورتی که شارژر استفاده نشده باشد باید دستگاه هر مدت یکبار روشن شود تا باتری دستگاه به اصطلاح نخوابد. با توجه به توان دیزل ژنراتور باتری استفاده شده می تواند یک یا دو عدد باشد. میزان سلامت باتری باید به صورت مرتب بررسی شود تا دچار اختلال در شروع به کار دستگاه نباشید.
مشاوره و برآورد توان دیزل ژنراتور (اعزام کارشناس) قبل از خرید و ارائه خدمات پس از فروش
اگزوز که کار آن خروج دود حاصل از سوختن است می بایست توانایی تحمل دماهای بالای حاصل از عملکرد موتور را داشته باشد. اگر موتور دارای اگزوز نباشد موجب داغ کردن و خفه شدن موتور می شود. اگزوز توسط شرکت پایور دیزل آسیا طراحی و ساخته می شود. این اگزوز ها دو جداره بوده و با شکست صدای خروجی حاصل از احتراق، تا حد زیادی باعث دمپ شدن صدا می شود. مسیر خروجی اگزوز کاملاً عایق کاری می شود تا دمای حاصل از آن به داخل اتاق و یا کانوپی سایلنت برگشت نکند. اگزوز دیزل ژنراتور دارای ابعاد مختلفی متناسب با توان دیزل ژنراتور می باشد.
سیستم خنک کاری در Diesel Generator به صورت هوا خنک می باشد به این صورت که هوا از سمت ژنراتور مکیده و از سمت رادیاتور خارج می شود. از درون پره های رادیاتور شبکه آب جاری است که با عبور هوا خنک شده و وارد سیستم خنک کننده دستگاه می شود. نقطه ای که آب خنک می شود دقیقا همان رادیاتور می باشد. با قرار گرفتن مقابل رادیاتور متوجه هوای گرم خروجی از آن می شوید که این همان دمای موتور می باشد که در حال خروج از قسمت رادیاتور است. رادیاتور به همراه موتور وارد کشور می شود و رادیاتور هر موتور فاریک می باشد.
استعلام قیمت، ثبت سفارش و درخواست مشاوره خود را برایمان ارسال کنید
در کمترین زمان با شما تماس خواهیم گرفت.