در دنیای وسایل برقی ایمنی یکی از اصلی ترین مسائل می باشد. دیزل ژنراتور نیز که با تولید برق سروکار دارند و از طرفی ماشین های گران قیمتی هستند باید مسائل ایمنی در آن ها کاملا رعایت شود.کلید های مدار شکن عمدتا مدارهای برقی را از آسیب های جدی تر محافظت میکنند.در موتورهای دیزلی این کلید ها وظیفه ی حفاظت موتور از اضافه بار و یا اتصال کوتاه را برعهده دارند.کلیدهای مدار شکن معمولا به طور کلی در دودسته ی کلیدهای فشار قوی و مدارشکن فشار ضعیف قرار میگیرند.اما حد فاصل ولتاژ قوی و ضعیف تا حدی مبهم است.درحالت روتین ولتاژ بیش از 3 کیلووات را در وسایل برقی فشار قوی و کمتر از آن را ولتاژ پایین مینامند.کلیدهای مدارشکن ولتاژ پایین را کلید مدارشکن اتوماتیک و کلیدهای مدارشکن ولتاژ بالا را کلید قدرت مینامند.در ادامه ی این مقاله به دسته بندی فنی این کلیدها،علائم خرابی های این قطعه و همچنین دانستنی های لازم قبل از خرید این کلیدها خواهیم پرداخت.
هنگام انتخاب یک کلید قدرت دیزل ژنراتور پارامترهای مهمی وجود دارد که به آن خواهیم پرداخت.اولین عامل ولتاژ ژنراتور است.قطع کننده ی مدار باید بتواند ولتاژ مدار شما را کنترل کند.نکته ی مهم دیگر این است که مدار شکن شما دارای چند پل قطع کن میباشد.اگر ژنراتور شما بیش از یک قطب داشته باشد،مدار شکن شما هم باید بیش از یک پل داشته باشد.سومین عامل این است که ژنراتور شما چقدر توان بر حسب کیلووات( کیلووات آمپر) تحمل میکند.اگر دیزل ژنراتور شما نمیتواند به حد کافی برق تولید کند.ممکن است شما به فکر تعویض آن بیافتید.اگر شما دنیال یک کلید قدرت مناسب برای موتور خود هستید. آن کلید باید دارای رتبه ی قطعی بالایی باشد.درجه ی قطعی یک مدارشکن باید بیشتر از جریان پیوسته ی دیزل ژنراتور باشد.کلید مدار باید همچنین باید دارای ولتاژ و جریان مناسب برای محافظت در برابر اضافه بار باشد.
کلید قطع کن مدار اساسا مانند کلیدی عمل میکند که میتواند خاموش یا روشن شود.وقتی به آن انرژی وارد میشود جریان را از خود عبور میدهد.وقتی انرژی ندارد جریان را قطع میکند.این عملکرد میتواند با قطع برق زمانی که اضافه بار وجود دارد و یا درصورت نیاز به عدم کنترل از دیزل ژنراتور محافظت کند.
برای تشخیص صحیح عیوب احتمالی باید حتما مراحل زیر را انجام دهید:
اگر تمام این ها صحیح بود اما باز هم مدارشکن شما به درستی کار نمیکرد.ممکن است نیاز به تعویض داشته باشد.در این صورت شما باید با یک تکنسین برق تماس حاصل کنید.
اگر کلید قدرت موتور شما نیاز به تعویض داشته باشد.چند دلیل عمده برای خرابی آن وجود دارد که در ادامه مهم ترین آنها را بررسی میکنیم
موتور یکی از اصلی ترین قسمت های دیزل ژنراتور است که با مصرف سوخت دیزلی و یا گاز، برق مورد نیاز را تأمین می کند. ساخت ژنراتور های گازسوز با توجه تولید دمای بیشتر دارای آلیاژی مخصوص می باشند و همچنین ابعاد بزرگ تری نسبت به موتور دیزلی در رنج توانی یکسان دارند. ژنراتور گازسوز قیمتی حدود 2.5 برابر بیشتر از ژنراتور دیزلی دارد . همچنین لوازم یدکی ژنراتور گازسوز کم یاب می باشد و هزینه های نگهداری بالایی دارند ولی در دراز مدت هزینه سوخت به صرفه تری خواهند داشت.
آلترناتور در واقع منبع تولید الکتریسیته است که به آن دینام نیز گفته می شود. در آلترناتور یک قطعه بسیار مهم به نام AVR وجود دارد که این قطعه وظیفه تولید سطوح ولتاژ مورد نظر را دارد و با استفاده از یک پتانسیومتر که بر روی آن قرار داده شده است می توان مقدار آن را تنظیم نمود. مدل های قدیمی ژنراتور دارای شفت بودند که نیاز به ساخت صفحه واسط داشتند ولی در حال حاضر با استفاده از صفحه فلایویل که خود کمپانی سازنده برای آن می سازد دیگر نیاز تغییراتی از سمت پکیجر نمی باشد.
برد کنترلر Diesel Generator وظیفه مدیریت و نمایش خطاها در دیزل ژنراتور را دارد. از طریق برد کنترلر می توان برنامه های زمانبندی شده و هوشمند به دستگاه داد و همچنین زمان های راه اندازی دستگاه و خاموش شدن را می توان تنظیم نمود. برد کنترلر با ارتباط مؤثری که دارد از طریق سیستم CAN با ECU موتور ارتباط میگیرد که علاوه بر نمایش پارامتر های مهم امکان برنامه ریزی را نیز فراهم می سازد. کنترلر های در انواع مختلف ساده، اتوماتیک، پارالل ساخته می شوند. از برند های معروف این صنعت می توان به دیپسی و کمپ و دیتاکام اشاره کرد. سرویس نگهداری و عیب یابی دیزل ژنراتور، برد کنترلر ها بسیار کمک می کنند و کار با آن ها نیازمند دانش تخصصی می باشد.
باتری موجب می شود Diesel Generator برای استارت همیشه آماده و برق استارت را تأمین کند. دیزل ژنراتور زمانی که روشن است از طریق دینام باتری را شارژ می کند ولی اگر مدت زمان زیادی دستگاه خاموش باشد و دینام باتری را شارژ نکند در این صورت با استفاده از شارژر که درون تابلو برق دیزل ژنراتور قرار میگیرد باتری را شارژ می شود تا همیشه دستگاه آماده به کار باشد. در صورتی که شارژر استفاده نشده باشد باید دستگاه هر مدت یکبار روشن شود تا باتری دستگاه به اصطلاح نخوابد. با توجه به توان دیزل ژنراتور باتری استفاده شده می تواند یک یا دو عدد باشد. میزان سلامت باتری باید به صورت مرتب بررسی شود تا دچار اختلال در شروع به کار دستگاه نباشید.
مشاوره و برآورد توان دیزل ژنراتور (اعزام کارشناس) قبل از خرید و ارائه خدمات پس از فروش
اگزوز که کار آن خروج دود حاصل از سوختن است می بایست توانایی تحمل دماهای بالای حاصل از عملکرد موتور را داشته باشد. اگر موتور دارای اگزوز نباشد موجب داغ کردن و خفه شدن موتور می شود. اگزوز توسط شرکت پایور دیزل آسیا طراحی و ساخته می شود. این اگزوز ها دو جداره بوده و با شکست صدای خروجی حاصل از احتراق، تا حد زیادی باعث دمپ شدن صدا می شود. مسیر خروجی اگزوز کاملاً عایق کاری می شود تا دمای حاصل از آن به داخل اتاق و یا کانوپی سایلنت برگشت نکند. اگزوز دیزل ژنراتور دارای ابعاد مختلفی متناسب با توان دیزل ژنراتور می باشد.
سیستم خنک کاری در Diesel Generator به صورت هوا خنک می باشد به این صورت که هوا از سمت ژنراتور مکیده و از سمت رادیاتور خارج می شود. از درون پره های رادیاتور شبکه آب جاری است که با عبور هوا خنک شده و وارد سیستم خنک کننده دستگاه می شود. نقطه ای که آب خنک می شود دقیقا همان رادیاتور می باشد. با قرار گرفتن مقابل رادیاتور متوجه هوای گرم خروجی از آن می شوید که این همان دمای موتور می باشد که در حال خروج از قسمت رادیاتور است. رادیاتور به همراه موتور وارد کشور می شود و رادیاتور هر موتور فاریک می باشد.
استعلام قیمت، ثبت سفارش و درخواست مشاوره خود را برایمان ارسال کنید
در کمترین زمان با شما تماس خواهیم گرفت.