پایور دیزل آسیا

ژنراتور دیزلی و گازسوز – تفاوت CHP و CCHP
ژنراتور ها عموماً به کلیه مولد های برق اهم از ژنراتور های گاز سوز و ژنراتور های دیزلی و … خطاب می گردد. آنچه در ادامه آمده است توضیح کلی و عامیانه در خصوص ژنراتور ها، دسته بندی آنها و نکات کلی در انتخاب و قیمت ژنراتور ها می باشد.
ژنراتور های برق را می توان بر اساس موتور مولد آنها دسته بندی کرد. ژنراتور های دیزلی و ژنراتور های گازسوز، ژنراتور های آبی، ژنراتور های بادی و … . پرکاریرد ترین ژنراتور های موجود در بازار ژنراتور گازسوز و ژنراتور دیزلی می باشند. (ژنراتورهای با مولد باد و آب یا همان توربین های بادی و آبی موضوع بحث ما نمی باشد)
در ادامه گذری کوتاه بر ژنراتور های دیزلی و گازسوز داریم.
ژنراتور دیزل:
این ژنراتور ها جهت تولید برق از یک موتور دیزل و یک آلترناتور تشکیل شده اند. قابلیت استفاده از ژنراتور های دیزل در هر نقطه از بزرگترین مزیت های ژنراتور دیزلی می باشند. همین امر سبب استفاده از ژنراتور های دیزلی در بسیاری از پروژه های عمرانی، نفت و گاز و … گزدیده است.
ژنراتورهای دیزلی بر اساس برند و توان موتور دیزل و ژنراتور استفاده شده و نیز کلیدها و قطعات قدرت بکار رفته در تابلو کنترل دارای قیمت ها و کیفیت های متنوعی هستند.
ژنراتورهای گازسوز:
ژنراتور های گازسوز از یک موتور گازسوز به علاوه یک آلترناتور تشکیل شده اند. ژنراتورهای گازسوز دارای چندین مزیت عمده در مقایسه با ژنراتورهای دیزلی می باشند.
قیمت بسیار پایین تولید برق! قیمت پایین سوخت مصرفی ژنراتور های گازسوز به دلیل استفاده از گاز طبیعی سبب گردیده که هزینه سوخت مصرفی آنها بسیار پایین تر از ژنراتور های دیزلی باشد. همچنین در برخی موارد امکان تامین گاز رایگان جهت ژنراتورهای گازسوز در مقیاس های بالا انجام میگردد. این امر در راستای سیاست های دولت از سرمایه گذاری بخش خصوصی در ساخت نیروگاه های گازی میباشد.
سیستم های CHP و CCHP :
امکان استفاده از گرمای خروجی از اگزوز موتور ژنراتورهای گاز سوز مزیت دیگر این دستگاه ها می باشد. همانطور که اطلاع دارید، بخش عمده ای از انرژی احتراق از طریق اگزوز سوخت موتورها و بدون استفاده خارج می گردد. در ژنراتورهای گازسوز امکان استفاده از گرمای خروجی اگزوز و سیستم خنک کننده جهت گرمایش وجود دارد. در اصطلاح به این سیستم ها (CHP (Combine Heat & Power گفته می شود. در حالت پیشرفته تر علاوه بر گرمایش می توان از حرارت خروجی از ژنراتور های گازسوز جهت سرمایش نیزاستفاده نمود. این سیستم ها در اصطلاح (CCHP(Combine Cooling and Heat Power یا همان سیستم های همزمان سرمایش، گرمایش و قدرت گفته می شود.
معایب ژنراتورهای گازسوز:
شاید مهمترین عیب ژنراتور های گازسوز قیمت بسیار بالای آنها در مقایسه با ژنراتور های دیزلی باشد. نکته ضعف دیگر در خصوص ژنراتورهای گازسوز عدم اطمینان کامل به آنها در شرایط بحرانی است.
با توجه به این نکته ژنراتور های گازسوز وابسته به شبکه گاز سراری هستند لذا در شرایط بحرانی و اضطراری نمیتوان بطور کامل به آنها تکیه کرد.
نکته ضعف دیگر ژنراتور های گازسوز عدم استفاده از آنها در اماکن دور از مناطق گازرسانی شده می باشد.
از اینکه پاسخ گوی سئوالات شما در این زمینه باشیم بسیار خوشحال خواهیم شد. شما می توانید سوالات خود را در قسمت نظرات ثبت کنید تا کارشناسان ما در حداقل زمان ممکن پاسخگوی شما باشند.
لینک قبلی مقاله : https://paivardiesel.com/Default.asp?Action=SHOWPRODUCT&PID=80426
1 دیدگاه در “ژنراتور دیزلی و گازسوز – تفاوت CHP و CCHP”
با سلام. وقت بخیر. بابازاده ام .. من مشاور یه پروژه شهرک صنعتی پوشاک در خاورشهر هستم
برای تاسیسات برق این شهرک بنا شده است که از ژنراتور سیستم CCHP استفاده کنند. در مورد هزینه راه اندازی همچین سیستمی در یک شهرک صنعتی با مساحت 67 هکتار نیاز به راهنمایی داشتم.
پروژه دارای 4360 واحد صنفی تجاری و 89 واحد تولیدی و 1505 واحد صنفی خدماتی هسش. که در 200 بلوک احداث می شود
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.